Ett sorgligt beslut – Att behöva avliva en hund

Att ta farväl av sin hund

Om en hund har blivit gammal eller sjuk, måste man ibland ta beslutet att låta hunden gå vidare till de sälla jaktmarkerna. Det är ett svårt beslut som ofta känns mycket jobbigt att fatta. Många hundägare väljer att genomföra detta på en veterinärklinik, men i vissa fall kan även veterinärerna göra hembesök. Hos veterinärkliniken kan det finnas särskilda rum för avlivning, med separata dörrar ut till korridoren. Detta för att du ska slippa träffa någon efter att din vän har avlivats. Ibland kan det kännas lättare vid själva avlivningen om man vet hur det går till innan besöket.

Så här går det till

Det första som händer är att din hund får en lugnande spruta som verkar inom ungefär 15-20 minuter. Under den tiden kan du få sitta i ensamhet och ta farväl av din hund. Efter att det är klart sprutas en avlivningsvätska in direkt i blodet. Vätskan fungerar ungefär som en överdos av sömnmedel och består av ett narkospreparat. Efter att det har verkat somnar hunden in, ofta lugnt och utan någon stress. Ifall hunden är orolig innan själva veterinärbesöket så går det bra att ge den lugnande medel. För dig som vill veta mer, läs denna artikel för ytterligare fakta om avlivning av din hund.

Vad händer efter?

Du kan antingen kremera eller begrava kroppen. Hur du går tillväga beror lite på vilka resurser veterinärkliniken som skötte avlivningen har, då en del större kan sköta kremeringen medan de mindre klinikerna inte kan vara till någon hjälp efter själva avlivningen, på grund av resursbrist. Då måste hundägaren ordna med begravning själv. Det finns begravningsplatser för djur, samt kistor och urnor tillverkade för djur. Du kan även hitta minneslundar där det är tillåtet att sprida djuraska. Det gör ont att behöva ta farväl av sin vän och sorgearbetet måste få ta sin tid. Din trogna följeslagare kommer troligen alltid att ha en stor plats i ditt hjärta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PetsWp