Hundar i trädgården – att tänka på

Precis som människor så mår hundar bra av att vistas utomhus, inte bara när man rastar dem, utan också för att leka, rulla sig i gräset och njuta av friskluften och dofterna av djur och natur. För att familjens hund ska kunna vistas säkert i trädgården finns det dock några saker man bör ha i åtanke, innan man släpper lös den.

En av de kanske viktigaste sakerna att ordna med innan man släpper ut sin hund på tomten är att man har ett staket eller ett stängsel runt hela tomten. Det är inte bara för ens egen skull (för att man ska vara säker på att hunden inte springer iväg om den får se ett rådjur, en annan hund eller något annat som pockar på dess uppmärksamhet) utan också för grannarnas och förbipasserandes skull. De kan ju inte veta om ens hund är snäll eller inte, varför de sannolikt känner sig tryggare om hunden är inhägnad.dog-644111_960_720

Något annat som kan vara viktigt att se upp med är eventuella spikar, glasskärvor eller andra vassa föremål som kan finnas på tomten. Det gäller särskilt om man har ett växthus i glas, en friggebod eller någon annan konstruktion på tomten, som kan lämna efter sig liknande saker. Det är självklart svårt att ha full kontroll över vad som ligger på gräsmattan överallt och hela tiden, men det kan vara bra att då och då gå en runda över markerna, särskilt runt växthuset eller friggeboden, och se efter om det ligger något där som kan skada en hunds tassar.

En annan säkerhetsrisk för hundar i trädgården är eventuella gödslingsmedel eller andra kemikalier man använder i rabatterna och för gräsmattan. Det är till exempel vanligt att man strör ut kalk i trädgården om våren, och kalk kan ge hunden sår i munnen om de slickar marken, och fräter på hundens trampdynor. När man kalkar bör därför hunden inte få vistas på tomten, utan får hållas inomhus tills kalken hunnit rinna ner i jorden. Övriga kemikalier och bekämpningsmedel bör man undvika överhuvudtaget om man har hund – de är dessutom inte bara farliga för hundar, utan även för fåglar och andra vilda djur som kan vistas i ens trädgård. När det gäller gödsel bör man framförallt se till att hålla hunden borta från det för att hunden själv sannolikt kommer att vilja rulla sig i det. Inga problem för hunden, med andra ord, men desto större problem för ägaren.

Har man tagit alla dessa faktorer i beräkning är det bara att låta hunden springa fritt på tomten. Det kommer både en själv och hunden att må bättre av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PetsWp