Kennlar

En kennel är helt enkelt en plats där en eller flera personer arbetar med att föda upp hundar. En kennel kan drivas både som ett företag, som utgör den huvudsakliga försörjningen för ägaren men kan också vara en mindre organisation som utgör en fritidssysselsättning. Oavsett hur stor kenneln är så är avsikten i alla fall att ha ett flertal tikar, företrädesvis med många av de egenskaper som anses representera rasen, som man avlar på för att få valpar som sedan säljs vidare.

Fokus på en ras

Many cute puppies locked in the cage

Seriösa kennelägare är alltid fokuserad på en och samma ras. Vanligtvis är det en hundras som man själv fastnat för tidigare och som man även äger och lever med själv. För att kunna driva en framgångsrik kennel är det viktigt att ha en stor kunskap om rasen, dess egenskaper och vilka typer av hundar som man vill få fram. När det gäller de kroppsliga egenskaperna så avgörs de oftast på de många utställningar som rashundar ofta deltar i. Där bedöms till exempel exteriör och de hundar som har de egenskaper som anses representera sin ras belönas högst. Dessa brukar även vara de hundar som man senare avlar på eftersom man gärna vill att dessa egenskaper ska föras vidare till nästa generation hundar. En kennelägare med stor erfarenhet av hundar brukar dessutom kunna se till att de hundar som man avlar på har ett psyke och en personlighet som passar bra ihop och som förhoppningsvis går i arv till valparna.

Valpar från en kennel

Det kan vara en god idé att köpa sin valp från en seriös kennel. De ser till att allt görs enligt regelverket och att valparna får den absolut bästa starten de kan få i livet. Dels så får de alla de sprutor och vaccinationer som krävs och dels blir de ofta trevliga hundar eftersom de präglats av hundvana människor under sin första tid. Detta brukar för det mesta vara en försäkring om att hundarna blir stabila i psyket och inte utvecklar den typ av otrevliga ovanor som kan bli följden när en ovan person skall ta hand om och fostra unga hundar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PetsWp