Att välja valpköpare

Om du är hunduppfödare och har en kennel kommer du med jämna mellanrum att behöva leta valpköpare till valparna du föder upp. Att matcha rätt köpare med

rätt valp kan vara lite knepigt, men en erfaren uppfödare med bred hundkunskap kan ofta ha en känsla om valparna och hur de kan tänkas bli i vuxen ålder. Det är dock en känsla, inte en vetenskap eftersom man aldrig kan veta exakt hur det kommer att bli.

En kennel med många hundar betyder också att du behöver vara ute i ur och skur, och det är därför viktigt med bra fritidskläder. Hos Garphyttan finns riktigt bra fritidskläder som tål alla väder och aktiviteter och som håller dig torr en hel dag utomhus en svensk regnig höstdag. Det är viktigt att alla hundar får sin dagliga stimulans, och även valparna behöver miljöberikning och uppleva världen.

Bra hem viktigt

När valparna är 8 veckor eller mer är de redo att flytta till sina nya hem och då ska valet av nytt hem helst vara klart. Många uppfödare annonserar sina valpar via rasklubbarnas valphänvisning, men även köp- och säljsidor på internet används flitigt, exempelvis Blocket. Självklart vill du som hunduppfödare att dina valpar hamnar i goda och kärleksfulla hem där hunden kan få vara hund och användas till ett speciellt syfte, beroende på vilken ras du föder upp.

Ett sätt att kontrollera att dina valpar hamnar i goda hem är att kontrollera mot Länsstyrelsen att valpköparen inte har något aktivt hundförbud eller anmälningar om vanskötsel. Att kolla upp en köpare är ganska vanligt att göra när det gäller köp av hundar från både svenska och utländska omplaceringsverksamheter, så varför inte göra det vid köp av små valpar också?

Annons eller kösystem?

Det är faktiskt en del uppfödare som aldrig behöver annonsera, de har redan lång kö på sina valpar redan innan de är födda, medan andra behöver berätta om att det finns valpar hos dem.

En annons läggs ut och intresserade börjar höra av sig och fråga om valparna, visa intresse och vilja tinga en valp. Redan här kan väldigt många potentiella köpare sållas bort med en gång då de kanske inte uppfyller de kraven du har tänkt dig för dina valpar. Säljer du jakthundar vill du inte sälja en valp till tant Agda som vill ha en soffhund, och säljer du en hund av sällskapsras är kanske inte den bästa köparen någon som vill ha hunden i ett hundspann.

Magkänslan är viktig. Bara för att valpköparen bor i lägenhet och har barn betyder inte det att de är eller kommer bli dåliga hundägare, tvärtom. Hunden kommer kanske ut och blir mer aktiverad där än i familjen utan barn i villa, då de kanske bara släpper ut hunden på tomten.

Prata med valpköparen, hur har denne tänkt sig sitt hundliv och vad har den att erbjuda? Matchar det ihop med dina egna förväntningar på en valpköpare?

Var noga, och var ärlig, för många valpköpare blir stjärnögda vid åsynen av en valp och förstår kanske inte vad det är för hund de är på väg att köpa.

Ärlighet varar längst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PetsWp