Du som har katt och funderar på att skaffa hund

Det finns en gammal myt om att hundar och katter är varandras naturliga fiender – men det är som sagt en myt. Om du redan har en katt och nu funderar på att införskaffa en hund, finns det många sätt att få dessa att bli bästa vänner. Oftast handlar det bara om att introducera den nya hunden till katten på rätt vis, och det ska den här artikeln handla om!

Från första mötet till vänskap

I det här fallet har katten redan etablerat sitt territorium i ditt hem, sålunda blir den nya valpen en inkräktare. För att minska risken för att de två ryker ihop och du kommer behöva nyttja din kattförsäkring, så bör du följa följande steg:

  • Låt katten och hunden befinna sig i två anslutande rum med ett staket i dörröppningen – då kan de känna på varandras närvaro utan att behöva känna ett direkt hot.
  • Om de båda känns avslappnade med första steget, kan du ta bort staketet och hålla den nya familjemedlemmen i famnen och sätta dig vid katten. Om båda känns lugna kan du möjligen låta valpen gå fritt. Om din katt är något äldre, och hunden är i valpstadiet, kan det vara bra att hålla ett öga så inte valpen blir alltför till sig av sin nya kompis. Det är viktigt att du är närvarande under tiden de ska vänja sig vid varandra. Låt även katten kunna gå undan vid behov.
  • Efter att de hälsat bör du separera på de två under några timmar, så att de får vila från de nya intrycken. Sedan upprepar du föregående steg tills de båda har vant sig vid varandra.

Om det inte blir som du tänkt dig…

Om stegen ovan inte fungerade och du börjar känna dig lite orolig över dina husdjurs relation kan du alltid söka professionell hjälp. Det finns många erfarna hund- och kattkännare som kan lösa den svåraste relationella knuten mellan dina två bästa vänner. Ibland kan det även vara bra att få in en utomstående som kan se var friktionen befinner sig. Det viktigaste du kan erbjuda är tålamod och trygghet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PetsWp