Få en lydig valp

Det kan vara svårt att veta hur man ska uppfostra sin valp, speciellt om det är första gången som det finns en hund i din familj. För det är ingen som vill ha en olydig valp när man kör sina tjänstebilar från företaget eller träffar nya människor och hundar. Visserligen finns det en uppsjö av goda råd och tips på nätet som gör att man kan bli bättre instruerad.

Att en hund är besvärlig beror oftast på att kommunikationen inte fungerar mellan ägaren och hunden. Naturligtvis är det viktigaste att ge hunden kärlek och vara omtänksam, för det är det som kommer att ligga som en grund för att träningen ska lyckas. Här kommer några bra grundövningar som är perfekta för er nya familjemedlem.

Hantera valpen

Det är mycket viktigt att man vänjer hunden vid att den blir hanterad. För det kommer underlätta vid skötsel som görs dagligen, som exempelvis att torka tassar, kontrollera tänder och klippa hundens klor. Vid träningen gäller det att få hunden att stanna kvar i famnen medan man tar på tassarna eller liknande och att den håller sig lugn. I början kan valpen bli lite stressad och kan vara svår att hålla kvar, men var lugn och håll kvar den ändå. När hunden har lugnat ner sig kan den släppas ned om den känner för det.

Inkallning

För att hunden ska får ett härligt hundliv och underlätta för sin ägare, gäller det att inkallningen fungerar. Det gäller att hunden kommer när man kallar på den i alla lägen. Börja med att ropa på valpen och när den kommer, belöna den, för att sedan låta hunden springa iväg igen. Skulle det vara så att inte valpen kommer, visar man sitt missnöje och går fram till hunden för att peta i sidan som en markering. Börja sedan om igen, tänk på att alltid belöna hunden när den kommer. Detta för att vara säker på att den alltid kommer vid inkallning.

Hundmöten

Något som är viktigt att börja träna tidigt är att möta andra hundar. För det kan vara så att valpen tycker det kan vara otäckt och läskigt att träffa andra hundar när ni är ute på promenad. Då gäller det att man som ägare lär sin hund hur ett hundmöte ska fungera och så tidigt som möjligt. För då minimeras riskerna att hundmöten i framtiden blir jobbiga. Träna med en annan hund genom att ni står några meter ifrån varandra och småpratar. När valpen har lugnat ner sig är det okej att låta hundarna mötas. Det gäller att man som hundägare sätter gränser och inte låter valpen hälsa på alla. Det är alltid hundägaren som bestämmer när den ska få hälsa på någon!

Dessa var några tips och hoppas att de kommer till nytta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PetsWp