Motion och aktivitet för hundar

Som kennelägare är en av ens uppgifter vid försäljning av valpar att se till att de som köper ens valpar förstår vilket ansvar de tar på sig, och att de vet vad just den ras de har köpt har för behov. Det betyder inte bara att de måste veta att hunden behöver gå ut och rastas och att den behöver mat, utan även speciella behov när det gäller exempelvis pälsskötsel och aktivering. Det sistnämnda är särskilt viktigt om man driver en kennel som föder upp en ras med hög energinivå, till exempel border collie, dvärgpinscher, pudel eller greyhound. Dessa är alla raser som kräver extra utmaningar när det gäller fysisk aktivitet och mental stimulans, eftersom de är energiska och intelligenta. Hundar som inte får sitt behov av motion och aktivering mött kommer att ta ut sin överblivna energi på andra sätt, som ofta är destruktiva. Ett tydligt tecken på att ens hund inte får utlopp för all sin energi i sin dagliga motion är till exempel att den tuggar på möblerna när den lämnas ensam hemma.

Av den anledningen är det viktigt att man ger köparna av ens valpar all information och hjälp de kan behöva gällande hundars motion och aktivitet. Det är sannolikt information som man har samlat ihop genom egen erfarenhet under de år som man har varit ägare till hundrasen. Känner man att man vill ha mer kött på benen har vi dock samlat allmän information om hundars motion här nedan.

När det gäller den motion som hundar behöver utöver de vanliga rastningspromenaderna finns det mängder av sätt att tillgodose den. Många hundägare passar till exempel på att kombinera sin egen motion med hundens, genom att cykla med sin hund springandes bredvid eller helt enkelt springa tillsammans med sin hund. Vilka motionsformer som ens hund tycker om märker man genom ”trial and error”: vissa hundar älskar att simma medan andra undviker vatten, vissa hundar drar gärna slädar och pulkor i snön medan andra inte trivs med att bli bundna i en dragsele. Man får helt enkelt prova sig fram för att hitta en motionsform som både man själv och hunden tycker om.

För de dagar då man inte har möjlighet eller ork att ge sig ut på några cykelturer eller löpturer är ett annat alternativ att helt enkelt låta hunden gå lös på tomten en stund, medan man övervakar från bekväma utemöbler. Förutsättningen för det är naturligtvis att man har en inhägnad tomt. Det är inte heller en tillräcklig lösning i längden, utan måste kompletteras med mer ansträngande fysisk aktivitet.

Det räcker dock inte heller med bara fysisk aktivitet – hundar måste också stimuleras mentalt. Ett bra sätt att få in båda aspekterna i hundens vardag är att börja ägna sig åt en hundsport som agility, hundfrisbee eller lydnad. Då får hunden både gott om motion och en mental utmaning i form av att lära sig kommandon, ta sig förbi hinder (i agilityns fall) och uppmärksamt följa sin ägare. Beroende på vilken ras man föder upp i sin kennel kan man också rekommendera en rad andra hundsporter till de blivande hundägarna som ska köpa en valp från en – för greyhounds finns till exempel hundkapplöpning, för border collie finns vallhundsprov och för dvärgpinschrar bland annat weight pulling. Huvudsaken är att både hund och ägare mår bra och har roligt tillsammans – då spelar det egentligen inte så stor roll hur hunden får sin motion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PetsWp