Vad utmärker bra kennlar?

Att ha en kennel är det samma som att vara hunduppfödare. Det är endast de hundar som har de bästa egenskaperna som används i avel. Vissa kennlar är stora med upp emot 10 hundar men det är ovanligt i Sverige. De flesta har 3-5 hundar. Om en uppfödare vill använda sig av flera hundar i uppfödningen kan hon eller han låta dessa bo i vanliga familjer. På så vis behöver kennelägaren inte motionera, träna och sköta pälsen på så många hundar.

När man vill köpa en valp är det en fördel att först fundera över vilken ras man vill ha genom att till exempel besöka en utställning eller läsa hundböcker. När man väl har bestämt sig, så är det dags att hitta en kennel. Det som utmärker en bra kennel är att ägaren kan mycket om hundar generellt men speciellt mycket om just den specifika rasen. En annan viktig del i att hitta den rätta uppfödaren är att kontrollera hur inomhusmiljön där valpen ska växa upp i är. Valparna

brukar födas inne hos uppfödaren och förutom små utflykter i exempelvis trädgården kommer valpen att tillbringa sina 8-10 veckor i livet inomhus. Kontrollera att det är rent, att hundarna har vatten som inte är smutsigt och att de har de varma och mjuka sovplatser. Luften är också viktig, luktar det illa eller är luften ren och fräsch? Vissa uppfödare kontrollerar luftkvaliteten med hjälp av radonmätning för att vara säkra på att deras valpar får den bästa möjliga start som de kan få. Det finns ingen gräns för hur noga man kan vara med inomhusmiljön. Tänk på att din valp kommer att bo här hela sin första tid i livet.

Det är även viktigt att kennelägaren är en aktiv hundperson. Det betyder att hon eller han besöker hundutställningar, går på kurser och kanske tävlar i någon bruksgren eller i agility. Ifall du själv vill vara en aktiv hundägare redan innan du har fått hem din valp kan du se vad som finns att besöka i olika klubbar som svenska kennelklubben eller den klubb som finns för just din ras. Att vara aktiv är utmärkande för en bra kennel eftersom ägaren då även träffar andra hundar av samma ras och på så sätt även kan se vilka hundar som passar för att avla vidare på. Det gäller att vara kräsen i valet av tikar och hanar som ska få valpar.

Ännu fler egenskaper som man vill ha hos sin uppfödare är att personen bryr sig om hur valpen har det även när den har blivit vuxen. När du väl har bestämt dig för vilken kennel som du tycker lever upp till dina krav så är det bara att vänta tills nästa kull föds, och sedan har du och din familj er nya familjemedlem som kommer att följa er i vått och torrt under många år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PetsWp