Vallhundar – måste få arbeta

Bordercollies som arbetar.

En vallhund är en ganska krävande typ av hund, i den meningen att den alltid måste få arbeta. Vallhundar är oftast ganska smarta hundar, vilket innebär att om du inte ger hunden en uppgift – så kommer den att hitta på en egen. Denna typ av ras är framavlad under många generationer enbart för att kunna valla, att vara sin förare till lags, och att uthålligt orka arbeta ibland i flera timmar. Därför är det viktigt att hunden verkligen får utlopp för dessa nedärvda egenskaper. Helst av allt vill en vallhund valla, får eller änder eller getter eller annat – bara den får valla. Har man inte möjlighet att låta sin vallhund valla så blir många av dem duktiga på agility eller andra hundsporter. Det viktiga är som sagt att de får arbeta, med både huvud och kropp.

Djur att valla

Bordercollies som arbetar.

Har du inte möjlighet att hålla får som din vallhund kan få arbeta med så går det, som tidigare nämnts, även bra med andra djur. Några exempel på detta kan vara till exempel gäss, änder eller höns. Dessa djur är relativt enkla att hålla på en gård. Det man får tänka på är att inte låta dessa djur gå helt utan skydd, de blir lätt ett byte för rovdjuren. Men det finns enkla lösningar på detta också, ett viltstängsel håller rovdjur och andra ovälkomna gäster borta, och är inte allt för komplicerat att montera upp runt ägorna.

Olika typer av vallhundar

De vanligaste vallhundarna är bordercollies, men andra förekommande vallhundsraser är till exempel kelpie, cattledog, och groenendael. Det finns även vallhundar i mindre storlek som till exempel lancashire heeler, Shetland sheepdog och corgies. Vall-, boskaps- och herdehundar tillhör rasgrupp 1 i Svenska kennelklubben, och denna rasgrupp innefattar inte mindre än 51 olika raser. Så det är inte bara bordercollies som vallar får i Fjällbacka, det finns vallhundar i alla storlekar med olika hårlag och varierande färger att välja mellan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PetsWp