Vanliga hundsjukdomar

Som hundägare, inte minst som kennelägare, måste man räkna med att då och då få göra veterinärbesök på grund av att ens hund blivit sjuk. Det finns en mängd olika mer eller mindre vanliga hundsjukdomar, som också är mer eller mindre allvarliga, och som hundägare kan det vara en bra idé att känna till åtminstone vissa av dem, för att kunna känna igen symptomen och därmed se till att ens hund får vård så snabbt som möjligt.

En sjukdom som kräver att man är uppmärksam som hundägare är till exempel ögoninflammation. När en människa drabbas av ögoninflammation är det lätt att upptäcka sjukdomen i tid och sätta in en behandling, eftersom människan själv kan berätta vad som är fel. En hund kan dock inte göra det, vilket betyder att man som ägare måste känna igen tecknen på att allt inte är som det ska. Ett tydligt tecken på att en hund har problem med ögonen är till exempel att den ofta gnider med tassen över ögat, som om det kliar där. Detta ska med andra ord inte misstas för att vara bara en gullig gest, utan kan vara ett tecken på obehag från hundens sida. Självklart kan man också titta i ögonen och leta efter klegg eller andra tecken på en infektion.

labrador-380800_960_720Något annat som hundar ofta drabbas av är parasitsjukdomar av olika slag. Det är till exempel inte ovanligt att hundar i Sverige drabbas av maskar, till exempel spolmask och bandmask. Som hundägare kan man märka att ens hund är drabbad till exempel genom att hunden börjar äta gräs, vilket den gör i ett försök att själv rensa ut maskarna. Hundar bör därför avmaskas regelbundet, särskilt om de vistas i en kennel eller ett hunddagis, eller om de tas till en hundrastgård ofta.

En annan parasitsjukdom, som kan drabba både hundar och människor (liksom spolmask och bandmask) är skabb. Skabb klassificeras vanligen som en hudsjukdom, vilket beror på att symptomen tar sig uttryck i form av utslag på huden och klåda. Utslagen beror på parasiten Sarcoptes scabiei, som gräver sig in under huden och lägger sina ägg. Man kan tydligt känna igen ett skabbutslag genom de små, vita tunnlar som sträcker sig ut från det huvudsakliga utslaget – det är parasiten som gräver sig vidare under huden. Hundar kan bland annat smittas av skabb via rävar, och parasiten kan i sällsynta fall överföras till människor. Om du vill läsa mer om skabb kan du gå in på KRY.se.

En annan mycket vanlig parasit hos hundar är fästingar. Fästingar är egentligen inte farligare än en mygga, eftersom de endast biter sig fast i hunden, suger blod, och sedan ramlar av när den sugit tillräckligt, om den inte plockas bort innan dess. Precis som myggor kan dock fästingar sprida sjukdomar, till exempel borrelia och TBE. Det är därför viktigt att under sommarmånaderna regelbundet stryka igenom hundens päls och känna efter fästingar för att plocka bort dem. Man kan också använda sig av förebyggande åtgärder, som fästinghalsband eller särskilda droppar i hundens nacke som ska hålla fästingarna borta. Då slipper man med lite tur allvarligare konsekvenser av ett fästingbett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PetsWp